Campionii nu se nasc ci devin
Crescând într-o familie numeroasã, când venea vorba de cine să spele vasele, măturat, curățenie și toate treburile casei, și nu erau deloc puține, între noi copiii se iscau certuri, deorece unii lucrau mai mult, alții mai puțin. Un frate de al meu mai mare a creat o listă cu responsabilități pentru fiecare, și așa s-au rezolvat unele conflicte, iar treburile se făceau bine și ani de zile, până frații cei mici au ajuns mari, a fost folosită această listă cu succes. După ani, ajungând eu mamică de băieți, iar când le ceream copiilor să facă mici treburi, apăreau certuri de genul "ba să ducă el gunoiul că eu l-am dus...tot eu să aspir..." și am zis ca e cazul să fac o lista cu responsabilitați, iar după ani am început să culeg rodul.
Căteva idei practice care îi va ajuta pe copiii tăi să devină mai responsabili:
-Implică și pe copii în a crea o listă de responsabilități, și să aleagă de exemplu: când să facă curat în dulap Vineri sau Sâmbătă, nu era vorba dacă să facă treaba ci când.
- Incepe cu o listă de responsabilități mai scurtă, iar sarcinile le adaogi pe parcurs. Dacă lista e prea lungă de la început , atunci va părea descurajatoare.
- La sfârșitul listei adaugă o rubrică specială unde copilul să semneze sau să facă un semn cum că a îndeplinit sarcina zilei. Acest detaliu poate nesemnificativ pentru părinți dar îi aduce copilului o satisfacție și un sentiment de contribuție și de împlinire.
- Pentru ai motiva să-și îndeplinească treburile, oferă mici surprize la sfârșit de săptamână, dacă lista era completă . ( o bomboană, sau o mică plăcere a copilului ce știm că îi aduce bucurie)
- Lista pune-o la vederea copilului , la început poate nu îi va acorda mare importanță, dar prin repetiție va deveni rutină, iar rutina se va transforma în disciplină.
-Cateva idei de sarcini ce să le adaogi pe Lista de responsabilități: făcut patul, spălat pe dinți, aruncat gunoiul, teme, citit , șters praful, spălat vasele...toate sarcinile trebuie raportate vârstei copilului.
Recent, am găsit la unul din copiii mei pe biroul de studiu o listă personală cu “Planificări lunare” și am fost foarte impresionată, pentru că eu însămi aș avea de invățat din acele planuri. Ce mi-am amintit este că noi ca părinți suntem datori să semănăm lucruri bune în copiii noștri, să perseverăm, și să nu ne pierdem credința, că la vremea potrivită vom secera ( dacă nu cădem de oboseală) . Ce părinte nu dorește ce este bine pentru copilul lui, dar suntemi dispuși să investim în copiii nostri, tot ce avem noi mai bun ca părinți?
Din viata am învățat faptul că nimeni nu se naște Campion, ci omul devine campion prin muncă intensă, autodisciplină, curaj și o gândire optimistă.
Bunule Dumnezeu ajută fiecare familie, iar pe noi părinții să ne luminezi mintea în a înțelege cum să ne creștem copiii în așa fel ca să devină ucenicii Tăi, să fie "cap și nu coadă" în aceasta viață, și în fiecare zi să proclamăm ca Iosua "cât despre mine eu și casa mea vom sluji Domnului" . Proverbele 22:6 Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze, și când va îmbătrâni, nu se va abate de la ea."
Motivatie scrisa pentru tine: Penina Popa
Wonderful writing, Peni. Such beautiful insight, not only building up a child's self esteem to arm them for getting along in society, but most importantly, teaching them about our Saviour so they can decide to accept Him into their heart.
ReplyDelete